Luk
Fragt 39,- DKK Fri fragt over 750,- DKK Egen sy- og trykafdeling Sikker betaling

Kundskab om vores tesktiler og materialer

 

Hvordan fremstiller man Bomuld?

De fleste af os ved, at bomuld naturligvis kommer fra bomuldsbusken, som vokser i lande med et varmt klima. Det er selve frøkapslen, som sidder under bomuldsblomsten, der giver materialet, som vi kalder bomuld.

Når blomsten er faldet er frøkapslen cirka lige så stor som et kyllingeæg. Frøet åbner sig og alle bomuldsfibrene falder ud og ligner en lille tot. Totterne samles og spidses i lange tråde, som senere bliver vævet sammen til et stykke stop.

Bomuld er et vældigt holdbart og slidstærkt materiale, som kan vaskes og tørres om og om igen ved høje temperaturer uden, at nedbrydes, dog er der en lille risiko for, at det krymper.

Bomuldsfibret er også blødt og glat mod huden og suger fugt til sig.

Fun fact: Bomuld kan suge op til 10 procent af sin egen vægt i fugt uden, at føles fugtigt!

Hvordan fremstiller man Polyester?

Polyester er et syntetisk materiale, som er oliebaseret. Man fremstiller polyester ved, at smælte granulat flager til en flydende masse. Massen blæses derefter ud igennem en stor dyse, som derefter danner en række lange fibre. Fibrene tørrer og spinnes efterfølgende til tråde og væves sammen til et stof.

Til forskel for bomuld er polyester et materiale, som næsten overhovedet ikke suger fugt til sig, men blot 0,1 procent fugt i forhold til sin egen vægt. Derfor er et ofte, at sportstøj bliver produceret i polyester.

Polyester holder sin farve og bliver ikke lysere vask efter vask, som vi desværre ved, at bomuld kan have en tendens til. Det har en del, at gøre med, at polyester kan farves i fibrene hvorimod det ved bomuldet sætter sig udenpå tråden.

Hvorfor det er en god idé, at blande bomuld og polyester?

Vi har i mange af vores produkter valgt, at blande disse to materialer. Anledningen til dette er fx. Blandingen mellem 35 % bomull og 65 % polyester, er helt fantastisk for, at få de bedste egenskaber ud af de to materialer. Dette giver et utroligt slidstærkt produkt hvor farven holder sig og det ikke krymper og er let, at holde glat uden, at benytte sig af for mange kemikalier.

Hvordan fremstiller man lyocell?

Lyocell er som førnævnt et organiskt materiale, som fremstilles af cellulose, som kommer fra eksempelvis eukalyptus. For, at få fibrene frem i træmaterialet benytter man sig af et biologiskt og nedbrybart kemikalie. 99% af dette kemikalie kan genbruges.

Efter kemikalie bearbejdningen får man en  flydende cellulosemasse, som presses ud igennem en dyse og bliver derefter til lange fibre. Derefter skal disse fibre tørres, vaskes og derefter spinnes disse til tråde og væves til slut til et tekstilmaterialet.

Lyocell har mange af de samme funktioner som polyester.

 

Lyocell er bedre for miljøet

En af grundene til, at man er begyndt, at erstatte bomuldsmaterialet med lyocell er, at lyocell blandt andet har mange positive miljømæssige egenskaber.

Som førnævnt, så er fremstillingsprocessen cirkulær med meget få kemikalier. Derudover er dyrkningen af eksempelvis eukalyptus meget mere holdbar i længden end bomuld. Der anvendes meget mindre vand for, at vande disse træ-sorter, samt mindre kemikalier for, at holde disse træer fri fra insekter og andet, som kan skade disse.

Disse træer kan derudover også vokse flere steder i verden til forskel for bomuld, som blot kan vokse få steder.

 

Lyocells egenskaber

Lyocell er præcis ligesom bomuld et meget slidstærkt materiale. Vævet har en blød og glat overflade og materialet er åndbart.

Derudover suger materialet også fugt, som desuden har en bedre sugeevne end bomuld.

Fragt 39,- DKK Fri fragt over 750,- DKK Egen sy- og trykafdeling Sikker betaling
Hejco | Fristads AB – Katrinedalsgatan 13 A, 504 51 Borås, Sweden | Org.nr. 556023-8486
Desktopvisning | Skift til Mobilvisning