PRODUKTION
Lyocell er en såkaldt regenatfiber fremstillet af cellulose fra hurtigtvoksende træarter som eukalyptus og bøg. Et biologisk nedbrydeligt kemikalie bruges til at udtrække fiberen fra træmaterialet. Processen er lukket, hvilket betyder, at omkring 99 procent af den kemiske opløsning kan genanvendes og genbruges. Det lille, der er tilbage nedbrydes i biologiske rensningsanlæg. Efter den kemiske behandling opnås en tyktflydende cellulosemasse. Denne masse presses derefter gennem en dyse, ligesom et stort bruserhoved, for at danne lange fibre. Fibrene får derefter lov til at tørre og vaskes derefter at spindes i tråde og væves ind i et tekstilmateriale.
STORE MILJØFORDELE
Årsagen til, at mere og mere bomuld udskiftes med lyocell, er p.g.a. dets positive miljøegenskaber. Produktionsprocessen er cirkulær med meget få restkemikalier. Derudover er dyrkningen af de anvendte træsorter mere ressourceeffektiv end bomuld. Der bruges mindre vand til vanding og mindre kemikalier til at holde træerne fri for skadedyr.
Træsorten har også den fordel, at de kan vokse op på mindre landområder, dvs. de tager ikke jord, som i stedet kan bruges til dyrkning af mad. Det er også muligt at dyrke træer flere steder i verden. Vi kan f.eks ikke dyrke bomuld i Sverige, men vi har masser af træer.
EGENSKABER
Lyocell, en variant af viskose, er et meget holdbart materiale. Stoffet har en kølig og behagelig følelse mod kroppen, og det føles som om det ånder. Det har også fremragende fugtabsorptionsegenskaber. Derudover er lyocell mere rynkeresistent end bomuld, mere farvestandig og tørrer hurtigere.